Meilink ontwerpt en produceert innovatieve verpakkingen voor de vier Nederlandse Solar race deelnemers van 2019

Dit jaar, van 13 tot en met 20 oktober, zijn er maar liefst vier teams van Nederlandse TU/HBO studenten die meedoen aan het tweejaarlijkse World Solar Challenge Event. Het doel is om zo snel mogelijk een afstand van 3.021 km af te leggen op zonne-energie. De race gaat dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Eerder al was de TU Delft meermalen de winnaar; sinds 2005 is de TU Twente een geduchte concurrent gebleken. Vanaf 2013 doet ook de TU Eindhoven – succesvol – mee in de Cruiser-klasse en dit jaar gaat een team van mbo, hbo en wo studenten uit Groningen zich wagen aan deze uitdaging!

Meilink werkt met de vier teams aan mooie oplossingen en innovatieve ontwerpen voor het inpakken en vervoeren van deze zonneauto’s. Het is een heel traject van ontwerp tot de definitieve ontwikkeling en levering van maatoplossingen van de kistverpakkingen voor het vervoer van de solar auto’s naar Australië. Deze samenwerking met de solar teams past heel goed in het duurzame imago dat Meilink nastreeft. Bovendien is het een prachtig project: samenwerken met jonge, enthousiaste en betrokken mensen die mooie successen behalen.

Elk jaar een geweldige challenge

Dit jaar ondersteunt Meilink actief en enthousiast de vier Nederlandse teams. Het technisch-innovatieve en duurzame, toekomstgerichte aspect van zowel het product als de deelnemers, in combinatie met de enorme uitdaging van de wedstrijd zelf is natuurlijk geweldig! Meilink draagt met veel enthousiasme bij in de vorm van kennis en ervaring.

Voor elke auto een uniek ontwerp

De vier kisten, waar de auto’s in vervoerd zullen worden, zijn op maat gemaakt, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en vereisten. Voor de solar auto’s hebben de studententeams samen met een aantal medewerkers van Meilink flexibele verpakkingen ontwikkeld. Deze zijn geschikt voor vervoer per luchtvracht of per zeevracht, zodat ze in Australië ook geschikt zijn voor het vervoer in containers over land. Deze week meldde het team van TU Delft dat de zonne auto veilig is aangekomen in Australië.

Ontwerp voor de solar auto van Top Dutch Solar Racing, Groningen. Uitwendige afmetingen zijn zodanig dat hij in 20ft boxcontainer past.

Samen werken aan precisiewerk

Voor het bouwen van de transportboxen van de bijzondere zonne-raceauto’s heeft Meilink zijn expertise beschikbaar gesteld. In samenwerking met de studenten zijn de wensen en innovatieve ideeën uitgewerkt, waarbij ook de duurzaamheid centraal stond. Omdat de auto’s van gevoelig materiaal zijn gebouwd, is behalve de box zelf aan alle zijden zogenoemde malondersteuning noodzakelijk, zodat het vervoer zo safe mogelijk zal kunnen verlopen. Dat is een enorme uitdaging, tegelijkertijd ook het werk dat Meilink dagelijks levert aan haar klanten.

Omdat de solar auto’s speciaal voor deze race zijn gemaakt, zijn de verpakkingen ook compleet anders dan die van voorgaande jaren. Enkele gebruikte materialen van de kisten van voorgaande jaren zijn duurzaam voor andere doeleinden hergebruikt. We wensen alle teams veel succes met het behalen van hun doelen!

Eindhoven – Solar Team Eindhoven

Twente – Solar Team Twente

Delft – Vattenfall Solar Team

Groningen – Top Dutch Solar Racing

Lees ook:

ASML start Return4Reuse-programma

ASML start Return4Reuse-programma

Tot voor kort werd er jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan hoogwaardig verpakkings- en transportmateriaal weggegooid. Niet erg duurzaam. Mede daarom is ASML het Return4Reuse-programma gestart, Een groot deel van dat materiaal belandt nu in het splinternieuwe Return4Reuse center dat de verpakkingsspecialist in Schijndel heeft ingericht. Om daar geprepareerd te worden voor de volgende cyclus. Meer informatie? Bekijk het […]

read more