Meilink sponsort opnieuw Solar Team Twente

Op 8 oktober 2017 staat het Solar Team Twente voor de zevende keer in Australië aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge®. Het ultieme doel van deze tweejaarlijkse uitdaging? Winnen met de snelste zonnewagen. Opnieuw sponsort Meilink het Solar Team Twente, bestaande uit studenten van de TU Twente. Zij bouwen wederom een compleet nieuwe zonnewagen, voorzien van de allerlaatste technologie, letterlijk ondersteund door Meilink.

Dit keer valt de support van Meilink in vier fases uiteen: malondersteuningen, ontwerp verpakking, bouw van de verpakking en tot slot het verpakken van de solar auto inclusief alle bijhorende materialen. De planning is dat deze fases de komende drie maanden worden uitgerold. Dit artikel focust vooralsnog op de momenteel actuele eerste fase: het produceren van de malondersteuningen voor het kunnen maken van de nieuwe solar auto. Het gaat hier specifiek om tooling voor het Solar Team Twente waarop ze de glasvezel versterkte polyester body van de auto kunnen maken.

Elke World Solar Challenge weer helemaal nieuw

Walter Markink, account manager/verpakkingsadviseur bij Meilink Borculo, is de planmatige en inhoudelijke spil tussen Meilink en het enthousiaste Solar Team Twente: “Voor elke challenge, dus om de twee jaar, staat er een compleet nieuw team studenten klaar. Op hun beurt ontwerpen en maken zij ook weer een totaal nieuwe solar auto, want de regelgeving verandert ook elke keer. Denk aan het oppervlakte van het aantal toegestane zonnecellen of de afmetingen van auto’s. We krijgen bij Meilink dus iedere keer te maken met nieuwe, jonge mensen die ons benaderen met eveneens weer een uniek sponsorverzoek. Voor ons ook heel verfrissend. Inmiddels ligt er een stevige samenwerkingstraditie, dus we doen altijd graag mee.”

Ultiem symbool van duurzaamheid

Meilink zet bij haar eigen bedrijfsvoering volop in op duurzaamheid, en dit sponsorproject past daar mooi bij. Walter: ”Wat een leuke bijkomstigheid is, is dat veel relaties van Meilink uit de maakindustrie in het oosten van het land eveneens hun steentje bijdragen aan dit project. We komen dus ook onze relaties tegen bij het samenwerken aan de Solar Challenge. Dat is uiteraard niet de hoofdreden, maar het verstevigt wel de onderlinge band op een leuke manier.”

Krommingen ondersteunen bij aanbrengen kunststof

Fase 1 is nu aangebroken. Walter: “De body van de nieuwe solar auto wordt gemaakt van met glasvezel versterkt polyester bij een bedrijf dat hen ook sponsort. Daar gebruikt men mallen voor en wij leveren daarvoor de malondersteuningen. Immers, de body heeft krommingen en wordt opgebouwd uit gegoten lagen kunststof. De krommingen in die body zitten dus ook in de mal en die mal, op zijn beurt, moet je bij die cruciale krommingen ondersteunen. Dat is specifiek wat onze malondersteuningen doen. Die frezen wij van berken multiplex platen in een hoogwaardige uitvoering en kun je met een honingraatstructuur in elkaar zetten. De studenten leveren ons hiervoor zowel het plaatmateriaal als het freesprogramma aan. Er zijn twee mallen nodig. Voor de ondersteuning van de mal waarin de onderkant van de auto wordt gemaakt en voor de mal voor de bovenkant. Om een idee te geven: de grootte van de nieuwe solar auto is circa 4,5 x 1,6 meter.”

Geschikt voor duurzaam recyclen

Het maken van deze mallen is voor Meilink uitzonderlijk werk: “Maar we kunnen het goed, ook al komt het niet vaak voor. Na gebruik kunnen deze mallen duurzaam worden gerecycled, want over twee jaar in 2019, ziet de nieuwe solar auto er dan weer compleet anders uit en zijn er ook weer andere mallen nodig”, aldus Walter.

Blijf ons volgen!

Binnenkort leest u hier ook over de andere fases in dit duurzame project die Meilink sponsort: het ontwerp van de verpakking, de bouw van de verpakking en tot slot het verpakken van de solar auto inclusief alle bijhorende materialen.

Hier is een link naar een video waar u Solar Team Twente en de malondersteuning van Meilink in actie kunt bekijken.

Lees ook:

ASML start Return4Reuse-programma

ASML start Return4Reuse-programma

Tot voor kort werd er jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan hoogwaardig verpakkings- en transportmateriaal weggegooid. Niet erg duurzaam. Mede daarom is ASML het Return4Reuse-programma gestart, Een groot deel van dat materiaal belandt nu in het splinternieuwe Return4Reuse center dat de verpakkingsspecialist in Schijndel heeft ingericht. Om daar geprepareerd te worden voor de volgende cyclus. Meer informatie? Bekijk het […]

read more