Ontmanteling Cargill fabriek in Mainz ondersteund door Meilink

In het Duitse Mainz heeft Cargill een fabriek die uit graan lijnolie perst. Cargill besloot deze fabriek te sluiten en te ontmantelen. Het gaat om een immens bedrijf van 3 hectare groot met een ongekend groot machinepark. Eind juni 2017 moet dit allemaal schone grond zijn voor nieuwe industrie. De insteek bij deze ontmanteling is dat ándere Cargill vestigingen uit de hele wereld machines van deze fabriek in Mainz voor eigen gebruik kunnen laten overkomen. Een bijzondere vorm van mondiale recycling die een extreem voorzichtige vorm van ontmantelen vergt. Meilink coördineert de verpakking en bijbehorende logistiek.

Eind 2014 is Meilink een strategische samenwerking gestart met logistiek dienstverlener Koninklijke Rotra. Alle luchtvrachtactiviteiten zijn vanaf dat moment geïntegreerd binnen Rotra’s dienstverlening. Rotra én een specialist in demontagewerken werkten al langer samen. Samen zijn zij ingezet voor deze ontmanteling. Waarbij Meilink Borculo is gevraagd zowel de verpakking van de herbruikbare delen als de logistiek daarvan te coördineren.

All over the world…

Er gaan delen uit de fabriek naar Zambia, Oekraïne, Nigeria en naar een aantal Europese landen. Meilink bepaalt hoe deze delen verpakt moeten worden om deze naar al deze landen zonder beschadigingen over te brengen. Om een voorbeeld van de omvang van het project te geven: alleen al voor het transport van een bepaalde unit, het schudbed met de pers voor het zaad, naar de Oekraïne zijn 30 vrachtwagens nodig. Met puur en alleen voor de kleine onderdelen 6 containers. Meilink bepaalt op grond van haar ervaring hoe de ontmantelde units het beste kunnen worden verpakt en adviseert mee over het transport.

 

Meilink ontwierp specifiek voor deze verpakking voor Oekraïne zogeheten skids. Dit zijn houten maatwerk vlonders waarop het efficiënt stapelen is. Ideaal om de ontmantelde unit probleemloos en optimaal gestuwd te transporteren. Meilink optimaliseert de voorverpakking zodanig dat hiermee de containers maximaal kunnen worden gevuld. Keurig op skids en perfect gestapeld met onderdelen. Deze skids zijn bij Meilink in Borculo vervaardigd.

Meilink heeft inmiddels in Mainz twee emballeurs aan het werk. Zij werken met de genoemde skids, houten vlonders die door Meilink Borculo zijn gemaakt. Die stapelen zij helemaal vol met kleine delen van de te vervoeren unit. Die pakketten maken zij zó groot dat deze met drie of vier tegelijk precies een complete container vullen. Een optimale belading waardoor er in de container niets meer kan schuiven tijdens het transport. Al naar gelang het land dat de ontmantelde delen wil ontvangen, wordt de optimale vorm van vervoer bepaald en Meilink denkt hier volop in mee. Bijvoorbeeld het transport naar Zambia wordt verzorgd door Meilink’s zusterbedrijf Varekamp Project Services.

Lees ook:

ASML start Return4Reuse-programma

ASML start Return4Reuse-programma

Tot voor kort werd er jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan hoogwaardig verpakkings- en transportmateriaal weggegooid. Niet erg duurzaam. Mede daarom is ASML het Return4Reuse-programma gestart, Een groot deel van dat materiaal belandt nu in het splinternieuwe Return4Reuse center dat de verpakkingsspecialist in Schijndel heeft ingericht. Om daar geprepareerd te worden voor de volgende cyclus. Meer informatie? Bekijk het […]

read more