Duurzaam­heid is geen luxe. Het is normaal.

Meilink is koploper in de branche

Eind december 2020 werd in de door de Rijksoverheid verplichte, Energie Auditrapportage (EED) nog eens bevestigd wat wij zelf eigenlijk wel wisten. Meilink doet het heel erg goed ten opzichte van haar branchegenoten. Beter gezegd: Meilink is koploper in de sector op het gebied van duurzaamheid. Wat Frederiek Rikken-Rengers, adjunct directeur HRM & Legal, betreft is dit natuurlijk een mooie pluim voor de organisatie, maar in feite de uitkomst van jarenlang consequent investeren in duurzaamheid in zowel de bedrijfsvoering als de vermindering van CO2 uitstoot: “We hebben er nooit zo mee te koop gelopen, maar als familiebedrijf is investeren in duurzaamheid best normaal omdat je vanuit een lange historie ook verder vooruit kijkt. Je wil gewoon zorgen voor een mooie toekomst.”

Enkele EED conclusies

De strikte audit toont aan dat alle inspanningen en acties gezien en beloond worden:

  • Verduurzamen is ingebed in de Meilink-organisatie, verpakkingsmaterialen voldoen aan de duurzaamheidskeurmerken en voor de inkoop van gas en elektra is gekozen voor een groene leverancier.
  • Er is ruime aandacht voor een energiezuinige bedrijfsvoering.
  • Elektra- en gasverbruik wordt maandelijks actief gemonitord, wat aanzet tot beheersing, verdere reductie en benchmarking.
  • De verlichting zit in een meerjarig overgangsproces naar volledig LED.
  • De thermische schil van alle panden wordt standaard geïsoleerd bij renovatie, dus niet alleen de kantoren.
  • Personenauto’s voor zakelijk vervoer worden vervangen door elektrische auto’s en bij alle productievestigingen zijn laadpunten voor elektrische auto’s aanwezig.

Jaarlijkse CO2 footprint-inventarisatie

Frederiek Rikken-Rengers: “Al sinds 2013 laten wij elk jaar metingen doen in verband met CO2-certificering voor de ISO14064-norm. De inventarisatie gebeurt volgens deze norm, maar ook volgens het Greenhouse Gas protocol en het CO2-prestatieladder-handboek. Op deze manier hebben wij nu al 8 jaar aan resultaten. Hoe mooi is het dan als je de effecten van je aanpak terugziet in de scores. Ten opzichte van het startjaar is er maar liefst 42% minder directe CO2-uitstoot volgens de maatstaf Kg CO2 versus FTE. Deze maatstaf dient om de omvang van bedrijfsactiviteiten tot een vergelijkbare eenheid terug te brengen. De indirecte uitstoot, dat wil zeggen uitstoot door toeleveranciers als gevolg van onze inkoop, is zelfs met 85% gedaald!”

“Je kan wel wachten, maar wij zijn gewoon gaan doen.”

Een kwestie van doen

“Wij zijn sinds 2018 overgestapt op de inkoop van volledige groene Nederlandse stroom uit windmolens. Dat leverde meteen een enorme daling op in de CO2-rapportage. De groene stroom wordt ook gebruikt voor de laadpalen op onze terreinen, want 63% van onze auto’s is volledig elektrisch en 20% is hybride. Daarvoor hebben wij ook bij medewerkers thuis een laadpaal geplaatst. Het restant benzine- en dieselauto’s wordt in de komende tijd vervangen door elektrisch. Verder verduurzamen wij al onze panden met betere isolatie en hebben wij in totaal 1.316 zonnepanelen op de daken in Borculo, Boxmeer en Edam. Die zijn goed voor 389.000 kWh per jaar, wat gelijk is aan het verbruik van 114 huishoudens. In Raamsdonkveer hebben wij geïnvesteerd in een aanpassing in de regeltechniek, wat maar liefst 27% minder gasverbruik heeft opgeleverd. Alles bij elkaar best een hele waslijst. Bezoekers zeggen zo vaak ‘Jullie doen al zóveel’, dat het wat mij betreft tijd wordt om dit duidelijker te communiceren. Want wij blijven doorgaan op deze weg!” Aldus Frederiek Rikken-Rengers.

Securing value

Duurzaamheid is ook onverkort van toepassing op Securing Value, het behoud van waarde. Meilink werkt alleen met PFC/FSC gecertificeerde inkoop van hout en karton. De verpakkingsproducten zijn sterk, maar ook volledig recyclebaar. Restmateriaal in het productieproces wordt in gescheiden stromen ingezameld, hergebruikt of anders gerecycled. Daarnaast ontwikkelt Meilink duurzame oplossingen in de logistieke stromen. Voor de herinrichting van de logistiek ter ondersteuning van het Return4Use-programma van ASML, ontving Meilink zelfs de Sustainability Excellence Award 2020.