Duurzaam­heid is geen luxe. Het is normaal.

Koploper in duurzaamheid

Als familiebedrijf zijn wij van oudsher gewend om verder te kijken dan alleen de dag van morgen. We staan geworteld in de regio waar wij gevestigd zijn en voelen het als onze plicht de wereld waarin we leven goed achter te laten voor volgende generaties. Door jarenlang consequent op allerlei niveaus te investeren in duurzaamheid beoefenen wij rentmeesterschap. Als mooi resultaat kunnen wij uit de Europees verplichte EED energie-audit concluderen dat Meilink koploper is in de branche. Adjunct-directeur HRM & Legal, Frederiek Rikken-Rengers: “Investeren in duurzaamheid is als familiebedrijf zeker normaal omdat je vanuit een lange historie verder vooruitkijkt. Het EED-rapport stelt dat verduurzamen is ingebed in de bedrijfsvoering en dat Meilink een fors lager energieverbruik heeft dan branchegenoten!”

Enkele EED conclusies

De Energy Efficiency Directive (EED) audit laat zien dat het geheel van investeringen en acties resultaat heeft op ons energieverbruik:

  • Verduurzamen is ingebed in de Meilink-organisatie, gas en elektra worden bij een groene leverancier afgenomen en de verpakkingsmaterialen voldoen aan strenge duurzaamheidskeurmerken.
  • Elektra- en gasverbruik wordt maandelijks actief gemonitord, wat aanzet tot beheersing, verdere reductie en benchmarking.
  • De verlichting gaat volledig over naar zeer energiezuinige LED-verlichting.
  • De thermische schil van alle panden wordt standaard geïsoleerd bij renovatie, dus niet alleen de kantoren.
  • Personenauto’s voor zakelijk vervoer worden vervangen door elektrische auto’s en bij alle productievestigingen zijn laadpunten voor elektrische auto’s aanwezig.

Jaarlijkse CO2 footprint-inventarisatie

Zoals gezegd is Meilink al vroeg begonnen met structurele veranderingen. Sinds 2013 laten wij elk jaar metingen doen. De CO2-inventarisatie gebeurt conform de ISO14064-norm maar ook volgens het Greenhouse Gas protocol en de CO2-prestatieladder. Volgens de laatste CO2-inventarisatie heeft Meilink op dit moment maar liefst 62% lagere directe CO2-uitstoot dan in het startjaar. Dit is volgens de maatstaf Kg CO2 versus aantal medewerkers. Deze maatstaf maakt het mogelijk om tot een vergelijkbare eenheid in effectiviteit te komen. De indirecte uitstoot, dat wil zeggen uitstoot door toeleveranciers als gevolg van onze inkoop, is volgens Scope 2 in het laatste rapport 66% lager. We zijn op de goede weg en wij blijven dit doorzetten voor de komende jaren.

Regie op reststromen

Ten aanzien van de afvalstromen binnen Meilink zorgen we ervoor dat deze in de dagelijkse procesgang gescheiden worden. Daarbij kiezen we ervoor om onze reststromen van hout zo veel mogelijk te laten hergebruiken in plaats van deze als biobrandstof voor energieopwekking laten gebruiken. Voor het landelijk ophalen van afval bij onze vestigingen is als maatstaf een minimale impact van het transport genomen bij de uitbesteding aan een gespecialiseerde transporteur. Alles om de CO2-footprint zo klein mogelijk te houden én om verspilling tegen te gaan.

“Je kan wel wachten, maar wij zijn gewoon gaan doen.”

Securing value

Securing Value betekent dat Meilink verder kijkt dan verpakkingen alleen. QHSE-manager Jeroen Bos werkt aan een uitgebreid programma dat zich richt op de totale keten. Jeroen Bos: “Duurzaamheid heeft alleen zin als je ervoor zorgt dat de totale keten duurzaam is. Naast PEFC en FSC speelt ook ISPM-15 een rol bij verantwoorde inkoop van het hout en karton dat wij verwerken. In 2024 staat FSC golfkarton op de rol. Om te zorgen dat het hout zonder schadelijke bijwerkingen langer meegaat, hanteren wij een speciale hittebehandeling. Zodoende kunnen wij ook Reach/RohS of een verklaring Conflict Minerals afgeven. Aangezien mensen de belangrijkste waarde van Meilink zijn, betekent Securing Value ook dat wij optimale arbeidsomstandigheden bewaken en dus voldoen aan alle nationale en internationale eisen. Wij hebben een VCA-certificering voor medewerkers die inpakwerkzaamheden doen.”

Een kwestie van doen

Frederiek Rikken-Rengers: “Wij zijn al jaren geleden overgestapt op de inkoop van groene Nederlandse stroom uit windmolens. De groene stroom wordt ook gebruikt voor de laadpalen op onze terreinen. Het restant benzine- en dieselauto’s wordt elektrisch. Verder verduurzamen wij al onze panden met betere isolatie en hebben wij in totaal 1.316 zonnepanelen op de daken in Borculo, Boxmeer en Edam. Die zijn goed voor 389.000 kWh per jaar, wat gelijk is aan het verbruik van 114 huishoudens. In Raamsdonkveer heeft een aanpassing in de regeltechniek maar liefst 27% minder gasverbruik opgeleverd. Wij blijven doorgaan, want de mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput!”

Ecovadis en continu verbeteren

Inmiddels is Meilink ook aangesloten bij Ecovadis, het internationaal erkende instituut voor duurzaamheidsbeoordelingen. Het doel is zorgen dat wij gericht kunnen blijven verbeteren. Bij Ecovadis hebben wij op dit moment de Bronzen status waarmee we ons voorbereiden op de aanstaande Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Ook ISO-9001 is onlosmakelijk verbonden met continu verbeteren. Derhalve is Meilink ook ISO-9001 gecertificeerd.

Meer informatie over onze rapportages en certificaten? Download alle certificaten en rapporten op de downloadpagina. Of neem contact op met uw Meilink contactpersoon.