In 1912 maakte destijds genaamd zagerij en houthandel B. Meilink een enorme moderniseringsslag met deze bij de fabrikant Nering en Bögel te Deventer aangeschafte machine: het bedrijf werd er ‘stoomhoutzagerij’ door. In die tijd was dit top of the bill. Deze stoommachine heeft tot eind jaren ’50 dienst gedaan door een zaagmachine aan te drijven. Met deze zaagmachine werden de boomstammen, afkomstig van landgoederen uit de omgeving van Borculo tot planken gezaagd. Na het ‘pensioen’ van de stoommachine vond de aandrijving elektrisch plaats. Wel bleef de stoommachine altijd binnen de muren van Meilink opgeslagen.
Speciale stichting
Drie jaar geleden werd het 140-jarig bestaan van Meilink gevierd en is door Frederiek Rikken en Dick Engel van Meilink, samen met Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo een stichting opgericht waar de stoommachine is ingebracht. De inzet? De verstofte stoommachine weer zichtbaar maken voor het publiek. Met de hulp van sponsoren en de inzet van vrijwilligers, is het mogelijk gemaakt om de stoommachine permanent ten toon te stellen voor het Brandweer- en Stormrampenmuseum van Borculo.
Ontwerp van Architecten_Lab
Het ontwerp voor het fraaie glazen stoompaviljoen dat de stoommachine beschermt, is gemaakt door Architecten_Lab uit Deventer. Dit is in feite een grote glazen kist, afgewerkt met hout. Een toepasselijke keuze met een smaakvolle verwijzing naar de verpakkingsactiviteiten van Meilink en het zagen van hout. Talloze mensen hebben aan dit bijzondere project bijgedragen. Zo zijn vrijwilligers van het Brandweermuseum 4 tot 5 maanden actief geweest met het schoonmaken, strippen en restaureren van stoommachine ‘ No. 227’. De stichting heeft hen hiervoor speciaal onderscheiden.