Thales en Meilink realiseren samen een optimaal robuuste verpakking voor service en onderhoud

Thales Nederland, één van de oudste klanten van Meilink, maakt radarsystemen voor marinetoepassingen. Bijvoorbeeld het radar systeem SMART-S Mk-2 brengt het bedrijf al ruim tien jaar op de markt. Een onderdeel daarvan is de rotary joint unit. Dat deel heeft onderhoud nodig of moet soms gewoon vervangen worden. Voor het heen-en-weer zenden daarvan naar de klant zocht Thales een robuustere en herbruikbare verpakking om schade tijdens het transport te voorkomen. Op basis van de Meilink Chain Solutions Design en Packaging is dit gerealiseerd.Valentijn Laan, environmental specialist acquisition technical support Thales Nederland: “In gezamenlijkheid is er een optimale verpakking ontstaan die volledig beschermt tegen beschadiging en weersinvloeden, waar ook ter wereld.”

Naast de verkoop van zijn producten focust Thales tegenwoordig ook steeds meer op het leveren van service en onderhoud aan klanten. Daar hoort ook bij betrouwbaar en snel reserveonderdelen kunnen leveren, zoals de rotary joint unit. Een zeer kostbaar en schadegevoelig onderdeel, vooral tijdens het transport. Het gaat immers om onderdelen van enkele tonnen.

Meilink kreeg daarom de vraag een robuuste, nieuwe verpakking te ontwerpen en te produceren in plaats van de huidige palletdozen die Thales hiervoor gebruikte. Valentijn Laan: “Enerzijds bedoeld voor een betere fysieke bescherming en anderzijds erop gericht om te laten zien dat je te maken hebt met een verpakking met daarin een product van hoge waarde.”

Uitgebreid pakket van eisen voor pendelverpakking

Meilink ondersteunde Thales vervolgens om een verpakking te ontwerpen en te produceren voor de rotary joint unit die robuust is en transporteerbaar met zowel menskracht als met een heftruck. En die tevens onder alle weersomstandigheden de zeer kostbare inhoud droog en heel houdt. Thales had hierbij voor Meilink een uitgebreid pakket van eisen voor deze pendelverpakking. Valentijn Laan: “Via de Meilink Chain Solution Design is deze verpakking ontworpen en ook door Meilink voor Thales geproduceerd. We zijn uitgekomen op een stevige kunststof koffer op basis van een industriële standaard verpakking. Meilink heeft hierin een ondersteuningsmodule geplaatst die borgt dat de rotary joint unit niet kan gaan schuiven, zodat deze optimaal wordt beschermd tijdens transport. Toegevoegd droogmiddel in de koffer houdt vocht weg. Voor luchttransport zijn er ontluchtingsventielen geplaatst zodat de luchtdruk geen schadelijke invloed kan hebben. Tot slot: de rotary joint unit zelf bevat koelvloeistof. Dus is een maatregel genomen om via absorptie in de koffers eventueel lekkende vloeistoffen op te vangen.”

Ook ideaal voor opslag

Op de verpakking staat dat het een retourverpakking is, dus kan het te vervangen onderdeel ermee worden teruggestuurd naar Thales zodra het nieuwe onderdeel via dezelfde verpakking is gearriveerd. Valentijn Laan: “Ook kan de ontvanger de verpakking, met de inhoud als reserveonderdeel, net zolang opslaan als nodig is.”

Lees ook:

ASML start Return4Reuse-programma

ASML start Return4Reuse-programma

Tot voor kort werd er jaarlijks voor vele miljoenen euro’s aan hoogwaardig verpakkings- en transportmateriaal weggegooid. Niet erg duurzaam. Mede daarom is ASML het Return4Reuse-programma gestart, Een groot deel van dat materiaal belandt nu in het splinternieuwe Return4Reuse center dat de verpakkingsspecialist in Schijndel heeft ingericht. Om daar geprepareerd te worden voor de volgende cyclus. Meer informatie? Bekijk het […]

read more